מערכות כיבוי אש לבניינים רבי קומות

שריפה היא תמיד סכנה חמורה, ובפרט בבניינים רבי קומות. השילוב בין המספר הרב של בני אדם שנמצאים במבנה בכל נקודת זמן עם הקושי להתפנות כשנמצאים בקומות גבוהות מייצר רמת סיכון משמעותית. החוק, וגם האחריות הבסיסית של כל אדם, מחייבים התקנת מערכות כיבוי אפקטיביות. מה כוללת מערכת כזו? למה חשוב לשים לב בכל אחד מהמרכיבים שלה? מהי האחריות האישית של כל דייר? לכל השאלות האלה, ואחרות, תמצאו כאן בעמוד תשובות מפורטות.

קודם כל גילוי אש

על-מנת שאפשר יהיה לכבות כל שריפה מהר ככל האפשר, עוד לפני שהיא מתפשטת וגורמת נזקים חמורים, הבסיס של מערכות ההגנה בבניינים רבי הקומות הוא אמצעים לגילוי אש. האמצעים האלה גם מאפשרים לספק לדיירים התראה מידית ומצילת חיים. 

ברוב המקומות יותקנו גלאים פוטו-אלקטריים. עיקרון הפעולה של הגלאים האלה הוא זיהוי אור: כשהכל תקין, האור מגיע לתאים הרלוונטיים בגלאי ללא הפרעה. כשיש עשן, הוא חוסם את האור וכך הגלאי "מבין" שיש בעיה. גלאים פוטו-אלקטריים מתאפיינים ברגישות מדויקת, ולכן הסיכוי לפספוס שריפה אפסי ובמקביל גם הסיכוי לאזעקות שווא נמוך מאוד.

דרכים נוספות לגלות אש הן גלאי חום שמתאימים לחניונים, וגלאי קרן שמותקנים בחללים עם תקרות גבוהות מאוד. בכל מקרה נדרשת פריסה מדויקת של הגלאים בכל רחבי הבניין.

ספרינקלרים לתגובה מידית

מערכות כיבוי אש לבניינים רבי קומות בנויות כך שהן יודעות לספק מענה מידי לשריפה עוד לפני הגעת לוחמי אש. המרכיב הרלוונטי הוא ספרינקלרים (מתזים בעברית). כל ספרינקלר מופעל באופן אוטומטי כשהוא מזהה טמפרטורה גבוהה באופן חריג, ומתיז מים שיעכבו את התפשטות האש. 

התקנות של רשות הכבאות וההצלה מפרטות את המקומות שבהם חובה להתקין ספרינקלר, בהתאם למאפייני המבנה, וכמו כן יש תקן מחייב (ת"י 1596). דרישה חשובה נוספת היא בדיקה שנתית של הספרינקלרים (וגם של שאר הרכיבים של מערכת כיבוי האש).

חדר מדרגות בטוח

אחד האתגרים העיקריים במניעת פגיעות בנפש כשפורצת שריפה בבניין רב קומות הוא הפינוי. המעלית כמובן אסורה בשימוש כשיש אש, ולכן נדרשות מספר פעולות שיהפכו את חדר המדרגות למוגן.

צעד אחד הוא הפרדת חדר המדרגות מהבניין, וזאת באמצעות דלתות ייעודיות וקירות עמידים לאש. שימו לב: האחריות שלכם היא לוודא שהדלתות סגורות באופן קבוע, כדי שבמקרה חירום הן ימלאו את התפקיד הקריטי שלהן. עוד צעד הכרחי הוא התקנת מערכת למניעת חדירת עשן לחדר המדרגות. בהקשר זה חשוב לציין שחלק גדול מהנפגעים משריפות נפגעים עקב חשיפה לעשן ולא ישירות מהאש.

ציוד כיבוי אש אישי ומקצועי

בכל דירה בבניין רב קומות יש להחזיק מטף תקני במשקל 3 ק"ג. מטף כזה עשוי להיות ההבדל בין נזק חמור לדירה לבין אירוע שניתן להשתלט עליו. בנוסף יוצב בבניין ציוד מקצועי שכולל גלגלון עם מזנק צמוד, ברז כיבוי, לוח פיקוד כבאים ועוד.

הדרישות של רשות הכבאות וההצלה משתנות בהתאם לגובה המבנה: קטגוריה אחת היא בניינים בגובה 13-29 מ', קטגוריה שנייה היא בניינים בגובה 29-42 מ' והקטגוריה השלישית היא גורדי שחקים מעל ל-42 מ'. בכל מקרה חשוב להפקיד את מלאכת התכנון וההתקנה של כל האמצעים החיוניים האלה בידיים מקצועיות ומנוסות מאוד – רק כך אפשר לגור בבניין בראש שקט באמת.

 

מאמר נכתב ע"י חברת אמין הנדסת אש בע"מ מתמחה בתכנון, ביצוע, שרות ותחזוקת מערכות כיבוי וגילוי אש , מערכות לשחרור עשן ומתח נמוך

שתפו אחרים

Facebook
Print
Email
WhatsApp

*על מנת שנוכל לשפר את חווית הגלישה והמידע באתר, נשמח לשמוע הערות למידע וחווית האתר. * אין לראות במידע באתר זה כיעוץ מקצועי ואין לעשות שימוש במידע המוצג באתר זה חוות דעת מקצועית.

עוד באותו נושא

מה זה טיח?

טיח הוא חומר גמר עיקרי בבנייה המודרנית והמסורתית, המשמש למגוון מטרות, כולל איטום ובידוד,

קרא עוד »

משפצים?! מידע שיכול לעזור:

אחרונים בפורטל

טיפים לגינה

יכול לעניין אותך גם

מערכות כיבוי אש לבניינים רבי קומות
בנייה עם גבס: המדריך המלא לשימוש בחומר רב תכליתי
מיגון פלדה בפני אש: חשיבות ופתרונות מתקדמים
תשתיות חכמות לבית החכם: הכנה לעתיד בבנייה פרטית
בעיה באינסטלציה? המדריך הזה בדיוק בשבילכם…
דילוג לתוכן